Szukaj

Promocje

California Love Jagodzianki...

Z okazji #420 przy zakupie Jagodzianek: Gratis bletki Smoking Blue - ulubione bibułki Malika Montany Bezpłatna dostawa do paczkomatu Inpost

160,00 zł 199,00 zł
Zniżka!
Auto Kalashnikov - Monks Seeds

Szybkie - Automatyczne - Feminizowane - Mocne - Łatwe

37,80 zł

CBD w kuchni

CBD w kuchni

Spożywanie kannabinoidów

Konopie włókniste w ostatnim czasie stały się szczególnie popularnie i zyskały wielu zadowolonych użytkowników. Sposobów na ich zastosowanie jest kilka. Najbardziej popularne to waporyzacja i „tradycyjne” palenie. Świetną alternatywą jest też spożywanie kannabinoidów. We własnej kuchni można łatwo przygotować masło konopne  i wcale nie potrzeba do tego zaawansowanych umiejętności kulinarnych.

Czym jest masło konopne? 

Masło konopne jest połączeniem suszu konopnego i źródła tłuszczu, którym może być zwykłe masło bądź jego wegański odpowiednik, czyli olej kokosowy. Konopie zawierają dwa główne kannabinoidy - tetrahydrokannabinol (THC) i kannabidiol (CBD). THC jest związkiem zmieniającym świadomość, zaś CBD jest pozbawione tego efektu, ale podobnie do THC posiada szereg innych prozdrowotnych właściwości. Pamiętaj, że w konopiach siewnych bogatych w CBD zawartość THC jest niska. Temat dwóch głównych kannabinoidów omówiliśmy szczegółowo w artykule  „Różnice pomiędzy THC i CBD"

  

Przygotowanie masła konopnego 

Krok 1: Dekarboksylacja

Susz konopny należy upiec zanim przystąpisz do przygotowywania masła konopnego. Konopie w swojej surowej postaci zawierają kwas tetrahydrokannabinolowy (THCa) i kwas kannabidiolowy (CBDa), które są nieaktywnymi wersjami THC i CBD.  Dzięki podgrzaniu związki te ulegają dekarboksylacji - znanej również jako dekarbowanie - i stają się aktywnymi związkami THC i CBD.

Aby aktywować THC i CBD, rozgrzej piekarnik do 115 ° C i umieść około 15 gramów suszu konopi  na blasze do pieczenia. Piecz przez około 30–40 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia.

Jeśli używasz świeżych konopi siewnych, może być konieczne pieczenie przez maksymalnie 1 godzinę. I odwrotnie, jeśli używasz starszych, bardziej suchych kwiatów, skróć czas pieczenia do około 20 minut. Pamiętaj, aby mieszać i obracać susz co 10 minut. 

O tym, że proces dekarboksylacji dobiegł końca, wiadomo dzięki zmianie koloru suszu z jasnozielonego do ciemnobrązowo-zielonego.

Upewnij się, że temperatura piekarnika nie przekracza 115 ° C, ponieważ może to zniszczyć ważne związki zwane terpenami. Są one odpowiedzialne za zapach, smak i działanie lecznicze rośliny.

Krok 2: Gotowanie 

Po procesie dekarboksylacji potrzebne są:

  • 15 gramów dekarboksylowanych konopi siewnych,
  • 2 szklanki (500 ml) wody
  • 225 gramów masła bądź oleju kokosowego
  • 1 średniej wielkości rondel z pokrywką
  • 1 drewniana łyżka
  • 2 ściereczki kuchenne
  • 1 średniej wielkości szklana miska lub pojemnik

Na bardzo małym ogniu zagotuj wodę, a następnie dodaj masło bądź olej kokosowy. Gdy masło całkowicie się stopi, wszystko dobrze wymieszaj i dodaj susz poddany wcześniej dekarboksylacji. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 3 godziny.

Mieszaj dokładnie co 20–30 minut, aby uniknąć przypalenia. 

Po zakończeniu gotowania umieść dwie warstwy ściereczki na szklanej misce lub pojemniku, wlej powstałą mieszaninę na ściereczkę i pozwól, aby płyn spłynął.

Powstałą w misce ciecz pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na 30–60 minut, a następnie umieść miskę lodówce, aż masło całkowicie oddzieli się od wody i pojawi się jako gruba górna warstwa.

Ostrożnie oddziel górną warstwę masła od wody za pomocą noża i umieść je w osobnym pojemniku. Przechowuj w lodówce do natychmiastowego lub krótkotrwałego użytku.

 

Do czego można używać masła konopnego?

Masło konopne znajdzie w kuchni szereg zastosowań. Spokojnie możesz zastąpić nim zwyczajne masło czy olej kokosowy, które są w niemalże każdym przepisie na dania wytrawne i słodkie. Najprostszym możliwym użyciem masła konopnego jest stworzenie przepysznej polewy czekoladowej idealnej do udekorowania ciast, ciasteczek i innych deserów.

 

Konopna polewa czekoladowa:

  • 100 gramów masła konopnego,
  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 100 gramów mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Do średniej wielkości rondelka wrzuć pokrojone w kostkę masło konopne. Rondelek umieść na bardzo małym ogniu. Masło zacznie się powoli roztapiać.

W tym czasie posiekaj czekoladę na drobne kawałki, dzięki czemu szybko się roztopi i połączy z masłem. Jeśli masło już całkowicie się roztopiło, należy je zdjąć z palnika. Do rondelka z gorącym, ale nie wrzącym masłem dodaj pokrojoną czekoladę. Całość cierpliwie mieszaj aż do pełnego połączenia się składników. Twoja polewa jest już gotowa do spożycia!

Pamiętaj, że im cieplejsza będzie polewa, tym rzadsza. Wraz ze spadkiem temperatury zacznie gęstnieć.

0 Comment

Leave your comment

Reload

Submit